SOCIAAL TERNEUZEN

  Sociaal Terneuzen

Ondertitel

Rudy Rousseau is de voorvechter voor de toegankelijkheid in onze gemeente. Vol enthousiasme gaat hij met of zonder de Stichting Gehandicapten Beleid Terneuzen kijken of iedereen ook daadwerkelijk mee kan doen in onze gemeente. Meedoen zonder beperkingen, naar een aangepast openbaar toilet kan gaan tijdens evenementen, van en op de stoep lopen of rijden zonder gelanceerd te worden. Hierbij een verslag van zijn bevindingen.

Ingezonden brief:(is door de fractie opgepakt) juni 2019


Een aantal maanden geleden had ik voor het eerst in tijden een afspraak op het gemeentehuis in Terneuzen.   De afspraak was met de ambtenaar Bouw- en Woningtoezicht en was ver van te voren gemaakt.  Op de dag van de afspraak was ik (tijdelijk) erg duizelig, maar de afspraak was veertien dagen daarvoor gemaakt en mijn man heeft last van tinnitus en hoort slecht, ook met hoorapparaten, dus ik ging mee.

 

Mijn man wilde mij afzetten voor de deur, maar de oude ingang was nu alleen voor personeel.  Hij zette de auto voor de andere ingang, maar daar waren 7 treden, dus hij begeleidde mij naar beneden, en hielp mij in de ontvangsthal van het gemeentehuis naar een zitplaats.  Nadat hij de auto in de parkeergarage geparkeerd had voegde hij zich weer bij mij en nadat we weer een paar treden naar beneden gelopen waren werden we door de ambtenaar ontvangen in een grote zaal.   Mijn man droeg zijn hoorapparaten, maar de zachte stem van de ambtenaar die wij spraken werd overstemd door de luide stem van een ambtenaar een tafeltje verder.  Mijn man had moeite om alles te verstaan.

 

Op dat moment had ik genoeg aan mijzelf om de informatie te verwerken die we te horen kregen, maar later thuis vroeg ik mij af waarom het stadhuis niet toegankelijker gebouwd is. Ik heb nadien een aantal gesprekken gevoerd met medewerkers van de gemeente, maar zij gaan ervan uit dat er geen klachten komen, dus dat de zaken goed geregeld zijn.  Er blijkt een rolstoel/rollator beschikbaar te zijn (maar dit was nergens aangegeven of te zien), de baliemedewerker kon zien dat ik alleen niet goed kon lopen, toch werd dit niet aangeboden.  Er zou ook een aparte kamer beschikbaar moeten zijn om een afspraak te hebben met een ambtenaar, maar dit werd ook niet aangeboden door de ambtenaar, terwijl duidelijk was dat mijn man haar niet goed kon horen.  Ik ben lid van het ombudsteam van Seniorenvereniging Kanaalzone en burgeradviseur/vrijwilliger bij aan-z en kom bij mensen aan huis waar door zwakke gezondheid een goede toegankelijkheid belangrijk is, maar die vaak niet voor zichzelf op kunnen/willen komen.

 

De gemeentebalie in Axel was goed bereikbaar voor iedereen, met (gratis) parkeren vlak voor de deur.   Ik heb er begrip voor dat dit niet open te houden is, maar dan zou toch de toegankelijkheid in het gemeentehuis in Terneuzen goed geregeld moeten zijn.  Ik weet het niet zeker, maar het lijkt alsof de lange helling naar het gemeentehuis van Terneuzen vanaf de winkelstraat niet toegankelijk is voor auto's, om iemand vlak voor de deur af te zetten.  Als mensen persoonlijk een document op het stadhuis aan moeten vragen, moeten ze daar veilig kunnen komen.  Die lange helling aflopen voor iemand met een rollator is voor sommige mensen die ik ken al te veel.

De ambtenaren die ik sprak gaven aan dat mensen die minder mobiel waren een afspraak moesten maken in een verzorgingshuis waar ook af en toe een spreekuur van de gemeente geregeld wordt, maar ik vind dit van de zotte:  een gemeentehuis moet moeiteloos voor iedereen toegankelijk zijn. Er blijkt achter de plantenbakken vlakbij het raam een lange helling te zijn voor mensen met een rollator, maar dat heb ik helemaal niet gezien. 

 

Ik zou graag uw mening willen weten. Vindt u ook dat er vele dingen verbeterd kunnen worden aan de toegankelijkheid van het gemeentehuis in Terneuzen?   Ik zie op uw website dat het gemeentehuis een wachtplaats voor de regiotaxi is.  Kunnen de taxi's dan wel door de metalen pilaren en voor de deur mensen afzetten?


Rechtover de parking van de gemeente aan de kant van de Scheldeboulevard is er een wandelpad waar ook fietsers op rijden.

Dit wandelpad wordt ook door rolstoelers, mensen met een rollators of scootmobiel en anderen gebruikt.  

Dit wandelpad is er om deze groep mensen te faciliteren om naar boven te komen naar de promenade of naar het andere fietspad bij het nieuwe paviljoen te komen.

‘’ deze groep mensen gebruikt de trap niet ‘’

Te midden van dit pad is er een afvoerput en naast de afvoerput heb je nog 50 cm asfalt, 20 cm asfalt dat recht is maar de rest gaat recht naar beneden. Een echt gevaar voor rolstoelers, rollators of scootmobielrijders. 

Het is ook niet te doen met een handbike.  Erg gevaarlijk!

(juli 2019)


17 juli 2019 Paviljoen aan de dijk

Tijdens de Havenfeesten bleken de afmetingen van het aangepast toilet niet overeen te komen met de vastgestelde landelijke afmetingen. Het begin was er in 2019. Voor de volgende jaren hoopt onze fractie op de juiste afmetingen zodat iedereen er gebruik van kan maken. 

Nadat diverse trottoirs en straten opnieuw aangelegd zijn, mankeert er het e.e.a. aan en blijkt het niet meer zo toegankelijk te zijn.

De fractie heeft hierover vragen gesteld. Juli 2019